De loedermoeder discussie

By -

We krijgen zo ontzettend veel leuke reacties van mensen en over het Loedermoeder Initiatief dat we soms echt een beetje uit ons velletje barsten van trots. Toen we begonnen met het initiatief waren we niet bezig met wat andere mensen wel of niet van ons zouden denken.  We waren een beetje wars van alle perfecte plaatjes die we voorbij zagen komen op social media dat we besloten de handen ineen te slaan en een beetje tegengeluid te gaan produceren. Ons doel was leuke verhalen te schrijven waar andere moeders zich écht in zouden kunnen herkennen.

Dat het zo’n succes zou worden hadden we nooit durven dromen en natuurlijk ook nooit verwacht. Maar ja, als we zoveel leuke reacties krijgen konden we er op gaan zitten wachten dat we ook kritiek zouden krijgen van mensen die het allemaal maar niks vinden. En dat mag natuurlijk ook, we maken graag een discussie los. Helaas dreigt af en toe de discussie een beetje de verkeerde kant op te gaan omdat mensen niet helemaal begrijpen wat we nu precies bedoelen met de term loedermoeder en waarom we voor dit woord gekozen hebben. Ik leg het graag nog een keertje uit.

Een loedermoeder is een moeder die zich er niet voor schaamt haar imperfecties te laten zien.

Het commentaar op loedermoeder

“maar geen enkele moeder is toch perfect, dat is nou niet echt een innovatief idee, toch?!”

Klopt, niemand is perfect, en toch zijn niet alle moeders loedermoeders. Het verschil ligt hem erin dat een loedermoeder haar imperfecties ook regelmatig laat zien. Dat kan zijn via een foto op Instagram, een zinnetje op Twitter of een berichtje op Facebook. Maar ook door het delen van hele anekdotes op een blog of in een column.

“Ik vind het woord loeder zo’n naar woord”

Jep, het woord loeder is een naar woord, maar samengevoegd als loedermoeder heeft het toch een ander gewicht. Je moet het zien als een hyperbool. Dat maakt het woord zo sterk.

Loedermoeder is een hyperbool

De hyperbool is de stijlfiguur van overdrijving. Een reden om een hyperbool te gebruiken kan zijn om bijvoorbeeld een emotie of een mening extra nadruk te geven. Maar ook variatie in schrijfstijl en humor kunnen redenen zijn om de hyperbool te gebruiken. Doorgaans wordt een hyperbool niet letterlijk genomen.

Voorbeelden van uitdrukkingen die hyperbolen zijn:

  • Ze weende een zee van tranen.
  • De regen viel met bakken uit de lucht.
  • Ik heb een eeuw staan wachten.
  • Ik ben in een seconde terug.
  • Ik heb me dood gelachen.
  • Ik sterf van de honger.
  • Ik ben een loedermoeder.

(wikipedia)

“Waarom zoveel aandacht? Ik heb er een beetje genoeg van!”

Nou ja, waarom niet? Wij zijn er natuurlijk heel blij mee en vinden het fijn als mensen iets over ons schrijven. Als jij er persoonlijk niets mee hebt of als je er zelfs genoeg van hebt, dan zou ik zeggen; niet lezen!

“Loedermoeders zijn tergend truttige gekooide huisvrouwen”

Ik weet niet waar deze mening op gebaseerd is en zo zie ik mezelf en de loedermoeders die ik ken niet. Maar ach, het is wel een lekkere provocerende statement.

“Waarom moeten we laten zien dat we imperfect zijn?”

Nou dat moet helemaal niet! We vinden het prima als moeders liever niet laten zien wat er allemaal mis gaat in hun huishouden. We zien alleen óók graag de minder perfecte verhalen. We zijn helemaal niet tégen moeders die dat niet willen laten zien hoor. Wij doen het gewoon anders.

“En die loedermoeder award; is het nou nodig om elkaar allemaal zo op te jutten de beste loedermoeder te zijn?”

Wij kwamen zoveel leuke momentjes tegen van andere moeders dat we die graag wilden delen. Ter entertainment en vermaak zeg maar. We besloten dit te doen onder het mom van de Loedermoeder Award. Het brengt leuke publiciteit en het stimuleert moeders hun loedermoedermomentjes te delen. Ik denk niet dat we elkaar aan het opjutten zijn de beste loedermoeder te zijn, zo groot is die eer nou ook weer niet.

Dus, we hebben oprecht goede bedoelingen. Staat het je niet aan? Zit je je aan ons succes te irriteren? Vind je het maar een stom woord? Geen probleem, maar als je commentaar levert, dan is het handig als je weet wat een loedermoeder is, waar het woord vandaan komt en waarom we ervoor kiezen om dit woord te gebruiken.

En dames…. als je onze verhalen leest, zorg dan dat je een potje zout er naast hebt staan, okay!?

 

Sharon

Comments are closed.