Fuck It List voor (alleenstaande) moeders

By -

Werken, stofzuigen, lunchpakketjes klaarmaken, zwemles, koelkast schoonmaken, rekeningen betalen, je moeder van het station halen, belastingformulieren invullen,  met de jongens naar voetbal, yoga:

de lijst met wat je allemaal móet doen, is oneindig lang

Daarom – om je een idee te geven – een beknopte lijst van wat je allemaal NIET hoeft te doen als alleenstaande moeder.

Fuck It List

(voor alleenstaande moeders)

Strijken

Behalve als het je hobby is, zou ik me er NIET AAN WAGEN: strijken. Jij en je kinderen gaan in de hippe ‘crinkle look’ door het leven. Strijken kost extreem veel tijd: tijd die jij als alleenstaande moeder beter kunt besteden, bijvoorbeeld door rustig op de bank te hangen met een theetje, de Linda en je favoriete chocoladekoekjes. De was vouwen kost trouwens ook buitensporig veel tijd. Durf je dat? De was vouwen ook te laten voor wat het is…

Over details neuzelen

Chocopasta op de gordijnen? Je kind in een gescheurd smoezelig shirt? Stof op de bovenste plank? Lego in de Play mobilebak? Konijnenvoer op de grond. Het zijn maar details. Is er iemand, behalve jij misschien, die vindt dat dit ‘probleem’ vandaag opgelost wordt? Nee? NIET DOEN DAN! Je maakt je zorgen over details. Richt je liever op het grotere geheel. Heb je al ontbeten vandaag? Geplast? Pauze genomen? Ben je gezond en gelukkig?

Alles zelf doen

Banden plakken, de tuin aanharken, glas naar de glasbak brengen, trompetles regelen voor je kind, de wasmachine laten maken. Als alleenstaande moeder met een (fulltime) baan heb je het waarschijnlijk retedruk. Alles zelf doen is GEEN OPTIE. De buurman, vrienden en kennissen om hulp vragen wel. Opa kan écht met jouw zoon naar de kapper. Die moeder van acht huizen verder neemt je dochter graag even mee naar musicalles. De buurman plakt fietsbanden. Tel uit je winst.

Telefoon opnemen

Sta je net een poepluier te verschonen, of op het schoolplein op de kinderen te wachten, gaat je mobieltje. ‘Multi tasking’ als je bent, neem je vaak nog op ook. NIET DOEN! Niet opnemen is reuze relaxed. Kan je je even concentreren op waarmee je bezig bent. En pas terugbellen als het jou uitkomt hè: ’s avonds na 20.00 uur bijvoorbeeld, als de kinderen op bed liggen, of ’s ochtends voor 07.00 uur als het hele huisgezin nog slaapt.

Pleasen

Colin Powell zei het al: ‘Trying to get everyone to like you is a sign of mediocrity’. ‘Even’ naar de buurvrouw luisteren, terwijl je eigenlijk op weg was om snel en efficiënt boodschappen te doen. Urenlang op een verjaardag zitten bij je achter-, achter-, achternicht, want zo doen we dat bij ons in de familie. Ik zeg: NIET DOEN! Of anderen je aardig vinden, beleefd, een goede buurvrouw, leuke nicht of professionele moeder, heb je niet in de hand. Je kunt beter meer tijd investeren in dingen en mensen die je echt belangrijk vindt.

Harsen

Ain’t nobody got time for that! Als alleenstaande moeder mag het best het hele jaar door Hairy February zijn. Geef toe, wanneer was de laatste keer dat je onverwachte een date had en direct spontaan uit de kleren ging? Juist! Dus zodra je Tindergesprekken wat serieuzer worden heb je nog tijd zat om je bush bij te werken. In de tussentijd, let it grow woman!

De perfecte moeder spelen, deel I

Vlak voordat de buurvrouw ‘een bakkie komt doen’, trek jij nog even een stofzuiger door het huis. Je haalt snel een doekje over de plee. Je zet verse bloemen op tafel. Maar voor wie eigenlijk? Vind je het zelf belangrijk, of is het voor de buurvrouw? In het laatste geval: lekker laten zitten die stofzuiger en die bloemen. Is wel zo relaxed voor je buurvrouw. Hoeft zij ook niet perfect te zijn.

De perfecte moeder spelen, deel II

Natuurlijk mag Dylan van hiernaast mee-eten en Noortje blijven slapen. Figuurzagen in jouw huiskamer op woensdagmiddag? Geen probleem. Boodschappen haal jij op de fiets bij de biologisch dynamische winkel 10 kilometer verderop (Want, gezond en beter voor het milieu!). Jij bent een perfecte moeder. Consequent als je bent krijgt iedereen maar één snoepje per dag. Je kinderen eten elke dag verantwoord volgens de schijf van vijf. Bedtijden handhaaf je consequent. Argh, wordt je hier ook zo moe van? NIET DOEN DAN!

Patat is lekker, fietsen is voor moeders die daar tijd voor hebben en ‘Nee’ zeggen is leuk (vooral voor jezelf)!

Schrijf mee

De lijst van dingen die je als alleenstaande moeder allemaal niet hoeft te doen is nog beknopt. Heb jij aanvullende tips voor onze ’not to do list’? Reageer en steek alleenstaande moeders een hart onder de riem door hun ‘not to do list’, samen met ons, oneindig lang te maken! Scheelt een hoop stress.

Uitgelichte foto “vrouw met middelvingers” door Sergey Mironov/Shutterstock

 

Sharon

Comments are closed.