Beste moeder waar het geen bende in huis is

By -

Je zegt dat je huis netjes en schoon is. Maar ik geloof je niet. Het is bijna net zo een bende als de mijne. Het kan niet anders. Die plaatjes die je op Instagram zet, zijn niet de realiteit. Al de zooi op de tafel heb je een veeg gegeven, de rotzooi op de vloer heb je in een hoek geduwd en je kleintje in haar kekke jurkje was bij het laatste stukje witte schone muur, of niet dan?

Zeg het maar hoor, als ik het helemaal verkeerd zie. Want dat kan, ik heb het ook weleens mis. Maar toch heb ik hier veel over nagedacht en kan ik gewoon niet geloven dat het bij jou altijd netjes en schoon is.

Als ik door mijn huis loop en rondkijk, denk ik bij mezelf ‘wat the heck is er hier toch gebeurd?’. Hoe, HOE kan het dat werkelijk in elke kamer, de woonkamer, de keuken, de hal, de badkamer, de slaapkamer, o-ver-al ligt troep. Alsof iedereen hier in huis speelgoed rond spuugt, papier niest of zoals Elsa ijs uit haar vingertoppen laat komen, zo kunnen wij stof in de rondte laten dwarrelen. Poef, poef, POEF!

Ja, beste moeder waar het geen bende in huis is, vertel mij nou eens. Hoe doe jij dat? Want al is het hier een keer netjes, binnen een uur van menselijke aanwezigheid is het weer een complete bende. Na elke maaltijd staat het aanrecht vol. En nee, dat kan niet altijd gelijk de vaatwasser in, want ook die is vol.

De vaatwasser doet er zo een twee uur over om schoon te worden. Negen van de tien keer kom ik er pas na een uur achter (of dan pas heb ik er zin in) dat de vaatwasser leeggeruimd en weer gevuld kan worden. Dat houdt in dat het aanrecht minimaal de helft van de dag gevuld staat met wachtende vaat. Oftewel, het aanrecht is grotendeels van de tijd meer gevuld dan leeg.

Als we niet meteen de afwas doen na de lunch.

Als we niet meteen de afwas doen na de lunch

De badkamer. Dé plek waar de was zich verzameld. En echt waar, ik heb attributen die zouden moeten helpen om een geordend huishouden te hebben, zoals een wasmand. MAARRRR…. Dan zou het ook wel handig zijn om de was in de wasmand te mikken en niet er naast. 

Serieus, dit is mijn freaking badkamer mét, hoe luxe, een wasmand!

Serieus, dit is mijn freaking badkamer mét, hoe luxe, een wasmand!

En dan het speelgoed. Ik weet niet hoe jij dat doet, beste moeder waar het geen bende in huis is, maar sinds de kleintjes hier in huis zijn gekomen zijn mijn fancy woonaccessoires vervangen door plastic troep die heel veel herrie maakt. Ze noemen het ook wel speelgoed. Al vraag ik me af of dat wel de juiste benaming is voor deze aftandse crappy zooi, aangezien de kinderen het vooral gebruiken om op één hoop te gooien midden in een kamer. Om er vervolgens doorheen te banjeren en het eenzaam achter te laten. En dit allemaal binnen vijf minuten ná het opruimen van hun kamertje…

Je denkt, de zooi valt toch best mee... Totdat je een kijkje om de hoek neemt.

Je denkt, de zooi valt toch best mee…                Totdat je een kijkje om de hoek neemt.

Al zou ik een keer flink de bezem door dit hele *piep* huis halen, binnen no time is het alsof er een bom in de kruipruimte is ontploft.

Echt. HOE DAN, BESTE MOEDER, hoe? 

Als ik denk aan jouw perfect gestylde Instagram woning, dan ga ik het liefste in een foetushouding liggen janken en vraag ik mezelf serieus af hoe ik kan overleven in deze omstandigheden.

En ja, ik voel me verslagen als ik de trapkast open en word aangevallen door een stofzuigerslang, een dweilstok en krat oud papier. Alsof het een teken is. Of als ik eindelijk de 20 stapels babykleding heb gesorteerd om weg te geven. En vervolgens toch weer in een hoek van de kamer zet. Want tja…

Nogmaals, HOE DAN, BESTE MOEDER, hoe?

En vertel me niet dat ik mijn kleintjes moet leren om hun speelgoed op te laten ruimen, voordat ze ander speelgoed pakken. Want dan mag je me toch even vriendelijk uitleggen hoe je dat dan doet zonder te veranderen in een krankzinnige schreeuwkoningin.

Misschien is dat het. Misschien is het niet mijn aard.

Of ik ben gewoon heel onhandig. Of lui.

Of, beste moeder… jij liegt.

Of je bent geniaal.

Kan ook.

Dit artikel verscheen eerder op Voormijnkleintje.nl

Sharon

15 Comments to Beste moeder waar het geen bende in huis is

 1. Geweldig mooi stuk om te lezen.
  Maar bij mij in huis is het altijd netjes opgeruimd.
  behalve de speelkamer die is lekker rommelig.
  Hoe ik dat doe….. geen idee.
  Ook de vieze was in de wasmand in maar minimaal aan wezig.
  Ik vind het een heerlijke uitdaging alles netjes opgeruimd te hebben in huis met 2 kinderen.

  Groetjes de geniale mama van 2 😉

 2. Hahahaha heeeeeel erg herkenbaar :/ ik lees mee, want ik zou ook wel is weten hoe andere mama’s het doen!!

 3. Sandra Benedick Elzinga

  Precies mijn idee!
  Ik ben mama van drie kindjes:
  Joey van 6 jaar die overal is en dat kan je zien!
  Mijn meisjes Evalynn en Kayleigh van 2 jaar denken dat de vuilnisbak is om mee te spelen…
  Ik gooi de wasmand met pas opgevouwen was over de kop omdat ik net dat ene rokje of truitje moet hebben.
  Of de meiden vinden het nodig om met water te spelen! (Lees: Hun roosvicee!!)
  Dus plakker de plak!!!
  AARRGGHH!!
  Ik koop al jaren geen bankstel meer, ik haal ze gratis van marktplaats!

 4. Haha. Goehoed!! Bij mij is het nog erger of je hebt de ergste foto’s niet durven tonen. Dat kan ook. Ik durf het in ieder geval niet ?

 5. Bij mij is het toch echt netjes met 3 kids plus ik en mijn man werken.
  En tuurlijk ligt er speelgoed maar dat ruim ik samen met mijn kinderen op en wassen doe ik elke dag 1 of 2 die vouw ik op als ik savonds op de bank zit voor de tv en jah en de ontbijtbodjes blijven staan smorgen maar netjes opgestapeld en afgespoeld wanneer ik kook was ik de afwas van de ochtend af en na het eten de rest want ik heb geen vaatwasser… Was is aangeleerd in de wasmand…. Maar weet je wat het is je kunt het opruimen en het huishouden ook leuk maken toch en daarbij een huis is pas echt schoon en opgeruimd wanneer de kids de deur uit zijn en als je kids druk zijn met spelen in hun ogen en rommel maken in die van ons dan denk ik altyd maar zolang de kids tevreden zijn ben ik dat ook en wie niet tegen de rommel kan blijft dan lekker weg

 6. Geweldig stuk met heerlijke humor en een en al eerlijkheid. Zo herkenbaar en puur, top geschreven dit ik heb dit met genot gelezen!

 7. Haha wat een leuk stuk. Ik ben een moeder van 3 volwassenen en heb nu dagelijks mijn 3kleinzoons over de vloer 1 van bijna 6 en e 2ling van bijna 4 is het in de ochtend allemaal strak en netjes na een uur lijkt het ofer een bom ontploft is zo herken baar

 8. Geweldig leuk stuk!

  Maar het is het echt wel mogelijk en nee, ik ben (gelukkig) geen schreeuwende moederheks 😀

  Maar wanneer je jezelf bepaalde routines aanleert of aan went, zul je zien dat alles stuk netter blijft.

  Ik heb een ochtend- en avondroutine, een 10 tot 15 minuten durend opruim- en schoonmaakrondje door onze woning. Verder heeft alles bij ons in huis een vaste plek, zodat er geen magneetplekken met zooi onstaan.

  Onze wasmand is bijna altijd leeg doordat ik elke dag één was draai, droog en ook opruim.

  En verder als je iets ziet liggen, ruim het even op, zet bijvoorbeeld een mand op de trap voor spulletjes die naar boven moeten, en neem deze mand mee wanneer je naar boven gaat, EN heel belangrijk ruim daar de spullen uit de mand direct op hun plek op.

  Lieve Poetsgroetjes

  Juffrouw Zwabber

 9. Als de kids in bed liggen dan pas ga ik met een bezem door het huis…en kijk…het is zo aan de kant!
  de was meteen in de wasmand gooien en vaat in de afwasmachine, zo heb je in ieder geval een opgeruimd aanrecht.
  De bekers overdag gewoon even omspoelen scheelt een hoop vaat…en ja…speelgoed opruimen voor t slapen gaan is gewoon een must! Daar leren ze ook weer van…
  Een opgeruimd huis geeft voor de kids ook meer rust heb ik gemerkt.

 10. Heel simpel: minder spullen. Speelgoed is hier binnen 2 minuten opgeruimd. Mochten ze echt alles uit de kast getrokken hebben, is het misschien een keer richting de 5 minuten, maar dan zit alles dus gesorteerd in de juiste bakken. Doordat we weinig kleding hebben, wordt de was nooit een enorme berg, want dan hebben we geen kleding meer in de kast. Vaatwasser gaat eind van de dag aan (1 keer per 2 dagen) en wordt dan ’s ochtends uitgeruimd. Er staan dan alleen 2 waterglazen van mijn man en ik op het aanrecht. Schoonmaken kost hier weinig tijd. Stoffen gaat veel sneller als je niet allerlei decoratie hoeft te verplaatsen. Stofzuigen en dweilen gaat veel sneller als je geen meubels of speelgoed hoeft te verplaatsen. Spullen zijn hier nooit lang kwijt, want er zijn maar een paar plekken waar het kan liggen etc.

 11. Ik word vreselijk onrustig van zoveel zooi, dus wanneer de kinderen op school zijn, loop ik elke ruimte door en maak dan de bedden op, ruim t speelgoed op en mik de was in de wasmand. Beneden na elke maaltijd t zelfde verhaal, ik ruim t direct op, en wanneer de kinderen in bed liggen ruim ik t speelgoed beneden op, stofzuig en wordt t weer ons huis in plaats van een speel paradijs. Het is heus niet altijd vinger- vet- bacterie vrij maar voor t oog ziet t er opgeruimd uit.

  T kost echt niet extra veel tijd, maar is een kwestie van aanwennen en bijhouden.

  En ik functioneer beter in een rustig huis, maar ieder z’n ding.