Woord Van Het Jaar 2016: Loedermoeder

By -

Toen wij vorig jaar besloten de strijd aan te gaan tegen alle perfecte plaatjes op social media konden we nooit vermoeden dat ons loedermoeder initiatief zo’n succes zou worden. Duizenden moeders gaven gehoor aan onze oproep wat vaker hun wat minder flatteuze momentjes te delen op social media met de hashtag #loedermoeder. Je kunt er niet meer omheen. Het woord loedermoeder is nu zelfs genomineerd tot Woord Van Het Jaar!

#Loedermoeder

Al vrij snel zagen we dat moeders onze plaatjes en verhalen over onze moederschapsflaters wel konden waarderen. Steeds meer moeders deden mee. Veel bloggers schreven blogs over hun loedermoedermomentjes en er ontstond een ware discussie rondom ons initiatief. Nadat we het eerste loedermoeder event organiseerden om officieel het startsein te geven aan het loedermoeder initiatief en de verkiezing Loedermoeder Van Het Jaar kon je niet meer om de term loedermoeder heen. In diverse grote landelijke dagbladen en op TV werd loedermoeder besproken. Soms met een positieve inval, soms wat kritischer.

Woord Van Het Jaar 2016

Ook Van Dale was het woord opgevallen. In juli werd het woord verkozen tot Woord Van De Maand en nu dus officieel genomineerd tot Woord Van Het Jaar! Hoe gaat dat nou in zijn werk;  Woord Van Het Jaar worden. Er zijn namelijk een paar regels waar een woord aan moet voldoen voordat het deze prestigieuze titel mag dragen.

Het woord moet ontstaan zijn of veel gebruik worden in 2016, zowel in de online media als in de gedrukte pers. Het woord moet een veelgebruikt woord zijn door een grote groep mensen. Ziet Van Dale een woord voorbij komen dat voldoet aan deze voorwaarden, dan kan het de titel Woord Van De Dag krijgen. Vervolgens wordt het woord gekozen tot Woord Van De Maand en tenslotte genomineerd tot Woord Van Het Jaar.

Stemmen op Loedermoeder

Aan het eind van het jaar kunnen mensen zelf woorden indienen waarop gestemd kan worden. Van Dale maakt een shortlists in vijf categorieën: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Daarbij komt er een shortlist van tien woorden die door Van Dale zelf genomineerd werden, waar Loedermoeder er dus een van is.woord van het jaar

Je kunt een nieuw woord insturen tot en met 29 november. Van 30 november tot en met 19 december kan iedereen stemmen op een woord om een winnaar te bepalen. Dinsdag 20 december worden de winnende woorden per categorie en het Van Dale Woord van het Jaar bekend gemaakt.

Wat zouden wij het geweldig vinden als loedermoeder Woord Van Het Jaar 2016 zou worden! Kunnen we op jouw stem rekenen?

De nominatie van Loedermoeder

Ton den Boom hoofdredacteur van Van Dale vind Loedermoeder een intrigerend woord. Hij noemt het een hyperbool en geeft het de volgende omschrijving:

“Een loedermoeder is – kort gezegd – een imperfecte moeder, vaak ook nog eens van imperfecte kinderen… …, ze berust in de imperfecties van haar nazaten. En ze is er nog trots op ook.”

Lees het hele artikel over het woord Loedermoeder terug op Taalbank.nl

Mooie omschrijving vinden wij!

Paul van Geest, professor kerkgeschiedenis aan de univerisiteit van Tilburg wierp het woord op bij De Wereld Draait Door. Hij legt uit waarom hij het woord kiest als Woord Van Het Jaar en omschrijft het met een stukje geschiedenis. Een paar citaten uit zijn betoog over het woord loedermoeder. Het hele fragment kun je terugkijken bij De Wereld Draait Door. 

“Ik heb het woord loedermoeder gekozen als woord van het jaar omdat het een omschrijving is van de moeders zelf omdat ze ontzettend hun best doen om hun kinderen Facebookachtig ideale kinderen te laten zijn terwijl ze zelf gewoon voor ogen hebben dat ze fouten maken en dat ze ze met gaten in de sokken en ongepoetste tanden naar school laten gaan….”

“Ze erkennen dat door zichzelf loedermoeder te noemen. Ik vind dat een uiting van groot zelfbewustzijn van hun eigen onvolmaaktheid. In de antieke wijsheid werd dat ook gedaan. Augustinus noemt zijn moeder ironisch wijnzuipster…”

“Het [woord loedermoeder] is dus een briljante vondst van de moeders zelf… Het is ook een heel mooi binnenrijm, het bekt goed. “

Andere genomineerde woorden

Andere woorden die genomineerd zijn door Van Dale zijn o.a. twijfeltrucker, treitervlogger en samsonseks. Allemaal leuke woorden met ieder hun even mooie betekenis. Vorig jaar werd met ruim 48% van de stemmen het woord sjoemelsoftware de winnaar van de verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2015.  De definitie van sjoemelsoftware luidt: ‘software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, m.n. zulke software die in auto’s wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen’.

Sharon

Comments are closed.