Seksuele voorlichting aan mijn zoon

By -

Ik wil jullie vertellen over mijn ervaring met seksuele voorlichting aan mijn zoon. Weet je, ik ben echt een slechte moeder geweest op dat gebied en nog wel op meerdere gebieden, maar dit was echt wel een loedermoeder dingetje.

Professioneel eigenwijs

boy-183306_1280toen mijn oudste zoon nog een klein mannetje was was hij slim en grappig. Hij was nieuwsgierig en sportief. Hij was ook eigenwijs. En dan bedoel ik, echt professioneel eigenwijs. Mijn zoon er toe zetten zijn kamer op te ruimen was een oneindige strijd. Ik kon zeuren, smeken, dreigen en straffen en nog zou hij niet doen wat ik hem vroeg. Ik heb hem huisarrest gegeven, geen schermtijd, zijn ipod afgenomen en hem naar zijn kamer gestuurd. Hij had een sterkere wil dan ik, die rotzooi werd niet opgeruimt. Ik ben ook eigenwijs, maar tegenover hem een amateur.

Toen hij een jaar of 9 was vond ik het tijd om “het gesprek” te gaan voeren. Op dat moment gebeurde er iets wonderbaarlijks, iets wat ik nooit had verwacht.

Open gesprek

Ik ben opgegroeid in een gezin waar niet over seks werd gesproken. Niet, Nooit, Never. Alles wat ik van seks weet heb ik geleerd van “Lieve Mona” en van de VPRO. Ik wilde het anders voor mijn kinderen. Ik wilde dat ze zich niet schaamden om met vragen bij mij te komen. Ik wilde potverdorie een open gesprek met ze kunnen voeren over dit onderwerp.

Maar mijn zoon niet.

Zodra ik begon over het onderwerp zag ik iets bijzonders dat ik nog niet eerder had gezien. Hij wankelde. Zijn uitdagende houding zakte niet helemaal weg, maar ik zag wel duidelijk een zwakte. Direct greep ik deze zwakte aan om er mijn voordeel uit te halen. Ik ben niet trots op wat er toen gebeurde.

chaos-227971_1280Ik wilde hem niet pushen om over seks te praten en ik wilde hem zeker niet ongemakkelijk laten voelen, dus ik liet het er bij. Natuurlijk had ik moeten zeggen. “Okay, Mark, prima. Als je maar weet dat je altijd bij mij terecht kunt als je vragen hebt over dit onderwerp. Je hoeft je nergens zorgen over te maken en je hoeft je niet te schamen om met me over sex te praten”.

Maar dat zei ik niet.

Ik zei: “Geeft niet Mark, we hoeven niet te praten over seks. Ga maar de vaatwasser leegmaken dan.”

Dat hoefde ik geen tweede keer te herhalen. De rest van dat jaar heb ik hem allerlei klusjes in huis kunnen laten doen zonder te mopperen. Hij kon kiezen uit twee opties. Of hij deed wat ik vroeg of we gingen het hebben over seksuele voorlichting. Uiteindelijk werkte deze tactiek niet meer, maar voor een heel jaar lang had ik een zoon met een schone kamer en heb ik niet hoeven zeuren over zijn huiswerk.

Hij is inmiddels 21 en woont samen met zijn vriendin. Ik neem aan dat hij alle antwoorden op zijn vragen heeft en zo niet? Nou, ik ga nu echt niet meer met hem praten over zijn seksleven. Ik denk zelfs, als hij me er iets over zou vragen, dat ik zou aanbieden zijn overhemden even te strijken.

 

Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *