Haal die bonen uit je oor. Letterlijk!

By -

Sommige gezinnen zijn gewoon raar. Ze hebben een rare samenstelling, rare gewoontes en ze zeggen ook rare dingen. De rare samenstelling laat ik achterwege of over aan je fantasie. De rare gewoontes ook. Maar de dingen die we zeggen, of eigenlijk die ik zeg, daar kan ik wel een paar voorbeeldjes van geven.

‘Haal die bonen uit je oor’. En dat is niet figuurlijk bedoeld, dat ze nooit en te nimmer naar mij luisteren. Nee, dat betekent letterlijk: haal die bonen uit je oor.

En zo antwoordde ik laatst op een vraag van mijn 8 jarige zoon, ‘tuurlijk mag je je baard laten staan’. Succes jongen, het zal even duren maar het komt vanzelf. Niet wetende dat ik binnen een half uur hem het volgende heb moeten uitleggen: ‘lieve schat, je kunt je haren niet uit je kin trekken. Je kunt ze ook niet naar buiten persen en stop daar nu mee, want straks ontploft je hoofd. Of erger nog; je kakt op de bank’.  

Ja echt, het moederschap laat je dingen zeggen waarvan je nooit had verwacht ze ooit tegen iemand te zeggen.

Zo zijn de volgende uitspraken aan de orde van de dag en helemaal niet raar. Nou ja, voor een buitenstaander klinken ze wel raar. Voor mijn kinderen klinkt het inmiddels bekend en ze denken dat het heel normaal is dat moeders dit dagelijks mededelen.

Ga van het hoofd van je broertje/zusje/hond af en stop met ruften laten! De hond heeft ongetwijfeld wat hersenschade opgelopen. Wat een goed teken is, anders had ze waarschijnlijk al één van de kinderen opgegeten.
Als je met je piemel wilt spelen, ga naar je kamer. Punt.
Haal je hand uit je broek! En dan bedoel ik zonder die piemel in je hand. Mijn hemel, waar heb ik dit aan verdiend?
Wie heeft er in die emmer gepoept? Serieus, wat is er mis met de wc?
Nee, je mag niet in je blote kont mee naar de supermarkt. Dat mocht gisteren niet, eergisteren niet, vorige week niet en dus vandaag ook niet.
Nee, ik wil geen kusje met je tong. Echt niet, hou die tong binnen.
Niet aan dat boek likken. 
En ook niet aan het raam, de muur, mijn schoen, of het achterwerk van de hond likken. HOU-DIE-TONG-BINNEN
Haal die vinger uit je broertjes neus! En nee, stop hem niet rechtstreeks in je eigen mond. Is je eigen neus niet interessant genoeg meer?
Die goudvis wil niet meedoen met een potje memory. Stop hem terug in de kom! NU!
Je moet wc-papier gebruiken bij het afvegen van je kont! En nee, dat check je niet eerst met je blote handen.
En o nee, ik wil jouw vingers niet ruiken. Nee, écht niet! Ik wil niet eens weten wat het is.

Mijn gezin is een raar gezin en dat is okay.

Okay, dat lieg ik. Het is niet okay, maar ik heb me erbij neergelegd en geaccepteerd dat ik niet aan het sparen ben voor hun studies, maar voor de psychische begeleiding die ze op een dag nodig zullen hebben.

Sharon

1 Comment to Haal die bonen uit je oor. Letterlijk!

  1. Whahahaha…. en dit zijn uitspraken die écht gezegd worden in een gezin! behalve dat ze niet de kont van de hond mogen likken. Dat is wel flauw….