Spijker je kennis bij over je autoverzekering: de vijf grootste misverstanden

By -

Iedere schade claimen bij je autoverzekeraar… Hoe uitgebreider je autoverzekering hoe beter… Een schadevrije jaar is hetzelfde als een jaar geen schade rijden… Aan het eind van de dag zijn dit vast niet de onderwerpen voor ’s avonds op de bank. Toch is het handig om te weten hoe een autoverzekering in elkaar steekt. Samen met Independer zet ik de vijf grootste misverstanden op een rij.

1: Het aantal schadevrije jaren is hetzelfde als het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden

Heb je zes jaar geen schade gereden? Dat betekent niet dat je ook zes schadevrije jaren hebt opgebouwd. Het aantal schadevrije jaren hangt af van het aantal jaren dat je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Staat de auto op naam van je partner? Dan bouw jij geen schadevrije jaren op.

2: Al je schades moet je claimen bij je autoverzekeraar

Claim je schade bij je verzekeraar? Dan daalt het aantal schadevrije jaren. Ook gaat je premie omhoog. Het is dan ook verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen, zoals een krasje op de deur. Want dan kan het niet uit: de premieverhoging is meestal hoger dan de kosten voor de reparatie. De verzekering is meer voor grotere schades die je zelf niet kunt betalen.

3: Een volledig cascoverzekering is altijd de beste optie voor je auto

Heb je een volledig cascoverzekering (allrisk)? Dan vergoedt je autoverzekering de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. En: je bent verzekerd voor schade aan anderen.

Maar check wel: past deze uitgebreide dekking bij de waarde van je auto? Of ben je té verzekerd? Stel: je hebt een allriskverzekering en je auto is gestolen of total loss. De autoverzekering vergoedt dan meestal niet meer dan de dagwaarde. Oftewel: hetgeen wat je auto op dat moment waard is. Bij een oudere auto is dit natuurlijk minder.

Weten welke autoverzekering bij je past? Kijk dan niet alleen naar hoe oud je auto is. Maar check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een ruimere verzekering.

4: Als je een tweede auto op de kop tikt, start je met je schadevrije jaren weer van voren af aan

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Hiermee krijg je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Niet elke autoverzekeraar heeft deze optie. Vraag ernaar bij jouw verzekeraar.

5: Het is slim om de auto van je kind te verzekeren

“Het gaat zo snel” hoor je ouders altijd zeggen. Zo gaat je kind voor het eerst naar de basisschool en zo heeft het zijn rijbewijs gehaald. Koopt je zoon of dochter dan een eigen auto? Dan mag je geen autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan meeprofiteren van jouw schadevrije jaren. De auto moet op naam staan van de persoon die er het meest in rijdt. Dat is uiteindelijk ook voordeliger voor je zoon of dochter: dan kan hij of zij zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Sharon

Comments are closed.