Loedermoeder in het woordenboek

By -

Alle media aandacht van de afgelopen weken hebben leuke resultaten opgeleverd. We zien steeds meer moeders die hun loedermoeder momentjes delen op social media en we lezen in veel blogs ontzettend leuke loedermoeder verhalen voorbij komen.

Er waren ook een paar kritische blogs van moeders die de term niet helemaal begrijpen, het gevoel hebben dat we twee kampen oprichten of zich gewoon irriteren aan de term. Natuurlijk respecteren we hun mening, maar we hopen dat we ze alsnog op andere gedachten kunnen brengen en ze ervan kunnen overtuigen dat we écht goede intenties hebben. Misschien dat het volgende helpt:

Van Dale

Gisteren kwam bij ons het fantastische nieuws binnen dat Van Dale het woord Loedermoeder heeft uitgekozen als Woord Van De Dag. Hun hoofdredacteur, Ton den Boon, schreef een mooi artikel waarin hij de spijker precies op de kop slaat voor wat betreft de term Loedermoeder:

Een loedermoeder is – kort gezegd – een imperfecte moeder, vaak ook nog eens van imperfecte kinderen….

…ze berust in de imperfecties van haar nazaten…

Verder gaat hij in op hoe je het woord moet lezen, als een hyperbool:

…Het is eerder een moeder die de boel een beetje laat verloederen. Een verloedermoeder dus eigenlijk…

…Laten we eerlijk zijn: loedermoeder is in feite een iets te negatief woord. Het is een beetje een hyperbool.

Tenslotte heeft hij goede hoop voor de toekomst van de term:

…wordt het misschien nog wat met dat woord. Een woord waar onze taal, die al wel over tijgermoeders en knutselmoeders beschikt, eigenlijk best wel behoefte heeft.

Hier kun je het hele artikel van Ton lezen 

Wij hebben jouw hulp nodig!

Wij zijn ontzettend trots op zijn verhaal en erg blij met de titel “Woord van de dag”. Daar willen we het natuurlijk niet bij laten. Het moet Woord Van De Maand, daarna Woord Van Het Jaar worden en misschien komt Loedermoeder dan zelfs in het woordenboek.

Zodra het woord in het woordenboek staat is ons doel bereikt: Het is geaccepteerd dat moeders niet perfect moeten zijn en er staat geen taboe meer op dat te laten zien! 

En jullie kunnen daarbij helpen! Hoe?

Door hier te stemmen op het woord Loedermoeder via www.vandale.nl

Dan kun jij volgend jaar misschien zeggen; “ik heb geholpen een woord in het woordenboek te krijgen!”.

Bovendien heb je dan onze eeuwige dank!

Sharon

1 Comment to Loedermoeder in het woordenboek