Opvoedvragen aan Google Experts

By -

Schattige kleine baby vingertjes glijden door de beschermkap van de ventilator. Hij draait zijn hoofdje en met zijn grote ogen kijkt hij me uitdagend aan. Het F woord glipte over mijn lippen… tot twee keer toe. Ik zag het al helemaal voor me hoe hij zijn nieuwe vriendjes op de basisschool uitlegde waarom hij geen vingertjes had. “mijn moeder liet me met de ventilator spelen toen ik een baby was”. Als een professioneel hordeloopster sprong ik over een stoel en greep ik zijn handje nog net op tijd vast.

Ik liet hem één seconde alleen

Toen ik mijn eerste Moederdag vierde vroeg ik me af hoe mijn zoontje zijn eerste jaar van zijn leven heeft overleeft onder mijn toezicht. Met 6 maanden oud tijgerde hij als een rups door de woonkamer. Ik had de gevaarlijke schoonmaakmiddelen naar hogere kastjes verplaatst, al het glas veilig opgeborgen en iedere dag pakte ik de stofzuiger om kleine onderdelen die ingeslikt konden worden op te zuigen. En toch, hoe dom, ik liet hem één seconde alleen in de woonkamer om een luier in de vuilnisbak te gooien terwijl de ventilator nog aan stond.

mac-459196_1920En nee, dit was niet mijn enige loedermoeder momentje in zijn jonge leventje. Er was ook nog die keer dat hij de oplader van de telefoon – hangend uit het stopcontact als een leuk speelgoedje- in zijn mond stopte. Hij trok een gezicht alsof hij een schijfje citroen aan het eten was. Zo waren er een heleboel ‘bijna-gestikt-momentjes’ zoals dat eikeltje dat hij in zijn mond stopte in de speeltuin. Ik ben tegenwoordig volleerd in het vastgrijpen van zijn enkel, hij denk namelijk ongeschonden van iedere hoogte naar beneden te kunnen springen.

Advies inwinnen bij Google

Ik geef het toe, ik ben een ware loedermoeder. Maar van al mijn fouten, maak ik me meer zorgen om de psychologische schade die ik aanricht. Uitroepen als “Nee, dat doe je helemaal verkeerd” sla ik op in mijn schuldgevoel. Babyfluisteraars, Super Nannies en ontwikkelingspsychologen als Steven Pont wakkeren dit schuldgevoel alleen maar aan.

En Google is de grootste boosdoener. Het is tegenwoordig veel te makkelijk voor een onzekere moeder eventjes wat advies in te winnen bij een online baby expert om vervolgens tegen een miljoen tegenstrijdige antwoorden aan te lopen. Voor ik kinderen kreeg gebruikte ik Google alleen voor de echt belangrijke levensvragen als “waar zit de beste chinees? Wanneer komt de bus? Hoe lang moet je een ei koken? hoe praat je met een giraffe?”.

Dus, toen mijn oudste geboren werd was het voor mij de normaalste zaak van de wereld Google te raadplegen voor antwoorden op mijn vragen. Dus, uiteraard typte ik: “Hoe kun je ervoor zorgen dat je je kindje niet per ongeluk verminkt?”. Bovenaan de zoekresultaten stond: “Vaccinaties zijn schadelijk voor je kindje”. Shit, te laat.. mijn kindje was al ingeënt.

breastfeeding-841506_1920Nog steeds probeer ik mijn antwoorden te vinden bij Google met vragen als: Krijgt mijn kindje genoeg melk? Wanneer kan ik beginnen met vast voedsel? Wanneer begint mijn kindje te kruipen? En -mijn persoonlijke favoriet- Wanneer kun je veilig een glas wijn drinken als je borstvoeding geeft? Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dit is tegen het eind van de voeding of direct erna, of – als je lid bent van de borstvoedingspolitie – nooit.

Slaap is een van mijn meest gezochte onderwerpen. “Is het veilig om je baby 8 uur aan een stuk te laten slapen?” Dat zocht ik op toen hij 7 weken oud was, ik was een van die gelukkige moeders…. Tegen de tijd dat hij 7 maanden oud was vroeg ik Google “Is het normaal als mijn kindje 4 keer per nacht wakker wordt?”.  Hoe lang moet hij slapen? Wat moet hij aan als hij slaapt? Waarom slaapt hij niet?

Google heeft de antwoorden

Maak je geen zorgen, Google heeft de antwoorden. Als je kindje van 7 maanden ieder nacht wakker wordt, dan heb je vast en zeker een puinhoop gemaakt van het bedtijd ritueel. Als je je kindje weer midden in de nacht bij jouw in bed laat slapen, onthoudt dan dit… het is je eigen schuld als hij met zijn 8 jaar nog steeds tussen jullie in ligt! Hey…, dat zeggen de “experts” hè!

Terwijl er een hele wereld van experts online te vinden zijn om jouw te veroordelen moet je weten dat er nog veel meer moeders rondlopen die hun weg proberen te vinden in het moederschap. En ik ben hier om andere moeders te waarschuwen geen ventilatoren op de grond te zetten als je een kruipende baby in huis hebt. Ik mag dan wel een loedermoeder zijn, mijn kindje heeft al zijn vingers tenminste nog.

Sharon

Comments are closed.